Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ovsené keksíky 100 T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Odobrať
popcorn, slaný bez cukru 100 T 85 45 376 1 575 9 14 53 9 4 Odobrať
kokosový orech 100 N 45 2 363 1 520 4 37 5 9 48 0 Odobrať
ryžová múka 100 S 95 75 352 1 474 7 1 79 0 12 7 Odobrať
croissant 100 T 72 35 348 1 457 8 18 48 1 4 Odobrať
kukuričná kaša 100 T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Odobrať
sirup glukózový 100 T 100 79 322 1 348 0 0 79 7 Odobrať
melasa sirup 100 T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Odobrať
morka, prsia (mäso, hydina) 100 T 0 0 105 440 24 1 0 74 0 Odobrať
paradajková omáčka, s cukrom 100 T 45 5 60 251 2 1 11 0 86 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
372
31
2993
 
12534
 
73
 
92
 
476
 
30
 
231
 
40
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kukuričný sirup Sirup T 115 0 Pridať
kura, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Pridať
kurča do polievky (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 257 1 076 19 20 0 60 0 Pridať
kvaka, žltá Zelenina N 72 7 46 193 1 0 10 0 87 1 Pridať
laktóza, mliečný cukor Cukor S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Pridať
liči, lychee Ovocie N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Pridať
limonáda Sladený nápoj T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Pridať
losos (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina N 0 0 202 846 20 14 0 66 0 Pridať
maizena Uhľovodík - škrob 85 74 348 1 457 0 0 87 0 7 Pridať
majonéza Živočíšna bielkovina 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Pridať
( Items: 231 - 240 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency