Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maltodextrin 100 95 91 390 1 633 0 0 96 0 8 Odobrať
burizóny 100 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Odobrať
keksy (múka, maslo, cukor) 100 T 55 43 484 2 027 0 17 79 7 Odobrať
kukuričné čipsy 100 T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Odobrať
twix 100 T 43 28 492 2 060 5 24 64 2 5 Odobrať
cestoviny Tortellini, so sytom 100 T 70 32 385 1 612 13 9 63 5 Odobrať
keksy 100 T 70 42 498 2 085 6 26 60 2 6 5 Odobrať
arašídy v čokoláde 100 T 33 19 516 2 161 10 27 59 3 5 Odobrať
Nutella® 100 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Odobrať
cestoviny, Ravioli s mäsom 100 T 56 18 222 930 6 33 9 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
424
9
4384
 
18357
 
55
 
164
 
658
 
15
 
6
 
55
 
( Items: 1 - 10 from 46 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
broskyňa, s cuktrom, konzerva Konzerva 55 9 69 289 0 0 17 1 82 1 Pridať
portulak 10 0 15 63 2 0 2 2 93 0 Pridať
tofu 15 0 92 385 11 5 1 0 0 Pridať
zemiakový škrob Uhľovodík - škrob 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Pridať
mandľové pyré Oriešky 25 1 639 2 676 25 58 4 0 0 Pridať
ryžové mlieko Obilnina 85 8 43 180 0 1 9 0 1 Pridať
horčica, ostrá 35 2 102 427 6 6 5 0 78 0 Pridať
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
torta ovocná Sladkosť 65 18 202 846 3 9 27 2 58 2 Pridať
zemiaky, v konzerve Uhľovodík - škrob 61 6 47 197 1 0 10 2 86 1 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency