Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
burizóny 100 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Odobrať
špageti Capellini 100 T 45 32 348 1 457 11 2 72 6 Odobrať
energetická tyčinka, bez cukru 100 N 50 24 443 1 855 18 21 47 2 4 Odobrať
cícer 100 N 30 12 275 1 152 20 3 41 21 11 3 Odobrať
hruška, konzerva 100 T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Odobrať
couscous 100 T 63 7 129 540 2 8 12 1 1 Odobrať
černica 100 N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Odobrať
olivy, čierne 100 N 15 1 351 1 470 2 36 5 0 44 0 Odobrať
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o 100 N 5 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
161
18
2056
 
8609
 
62
 
74
 
285
 
30
 
220
 
24
 
( Items: 1 - 9 from 9 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, biela, varená Obilnina T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
ryža, celozrnná, varená Uhľovodík - škrob T 55 16 433 1 813 3 1 29 3 2 Pridať
ryža, červená Obilnina T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Pridať
ryža, divoká Obilnina N 35 25 352 1 474 14 1 73 0 6 Pridať
ryža, dlhá Obilnina T 60 49 375 1 570 8 2 82 2 7 Pridať
ryža, dlhozrnná Obilnina T 60 47 344 1 441 7 1 78 0 7 Pridať
ryža, instatná Obilnina T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Pridať
ryža, jasmínová Obilnina T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Pridať
ryža, lepkavá Obilnina T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Pridať
ryža, predvarená Obilnina T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Pridať
( Items: 381 - 390 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency