Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
zmrzlina, s ovocným cukrom 100 T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Odobrať
fazuľky mungo 100 N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Odobrať
cícerová múka 100 S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Odobrať
ortuby 100 N 50 20 310 1 298 18 9 41 0 3 Odobrať
saláma 100 T 0 519 2 173 18 50 0 28 0 Odobrať
haring Matjes (mäso, ryba) 100 T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Odobrať
oriešok para 100 N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Odobrať
špageti 100 T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
chleba, s 65 % quinoa 100 T 50 31 360 1 508 12 7 61 11 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
121
2
3650
 
15284
 
195
 
197
 
271
 
18
 
127
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 64 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
brusnice, konzerva, s cukrom Konzerva N 0 0 182 762 1 0 44 2 52 4 Pridať
tekvica Zelenina N 75 4 26 109 1 0 5 2 91 0 Pridať
ryža nelúpaná Obilnina T 54 40 343 1 436 7 2 73 2 13 6 Pridať
kapusta kyslá Zelenina F 15 0 16 67 2 0 2 2 92 0 Pridať
sója Strukovina T 15 1 52 218 5 1 5 2 86 0 Pridať
pažitka Zelenina N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Pridať
pór Zelenina N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Pridať
olivy, zelené Ovocie N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Pridať
kapusta červená Zelenina N 15 0 21 88 2 0 3 3 92 0 Pridať
kaki Ovocie N 50 8 72 302 1 0 17 3 81 1 Pridať
( Items: 381 - 390 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency