Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
artičok 100 N 15 0 22 92 2 0 3 11 83 0 Odobrať
polievka Miso 100 0 28 117 2 1 3 0 0 Odobrať
pomaranč 100 N 45 4 42 176 1 0 8 2 86 1 Odobrať
slivka 100 N 37 4 49 205 1 0 10 2 83 1 Odobrať
ananasová šťava 100 N 48 6 53 222 0 0 12 0 86 1 Odobrať
chlebovník 100 N 65 18 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
ryža, biela, varená 100 T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Odobrať
chleba celozrnný, s celým zrnom 100 T 52 16 172 720 8 2 30 11 3 Odobrať
chleba viaczrnný 100 T 65 28 216 905 8 2 43 9 37 4 Odobrať
preclík 100 T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
130
4
1017
 
4258
 
33
 
8
 
205
 
41
 
489
 
17
 
( Items: 1 - 10 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ďatle, sušené Ovocie S 70 46 277 1 160 2 1 65 9 22 5 Pridať
kečup Konzerva T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Pridať
polievka Miso 0 0 28 117 2 1 3 0 0 Pridať
mangold Ovocie N 15 0 14 59 2 0 1 2 92 0 Pridať
pažitka Zelenina N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Pridať
olivy, čierne Ovocie N 15 1 351 1 470 2 36 5 0 44 0 Pridať
pór Zelenina N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Pridať
hrozienka Ovocie S 64 41 276 1 156 2 1 64 6 24 5 Pridať
tamarindo Ovocie N 65 24 207 867 2 0 38 3 Pridať
paradajkový pretlak Zelenina T 40 4 50 209 2 1 9 1 86 1 Pridať
( Items: 191 - 200 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency