Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kapusta kyslá 100 F 15 0 16 67 2 0 2 2 92 0 Odobrať
špargľa 100 T 15 0 18 75 2 0 2 2 94 0 Odobrať
artičok 100 N 15 0 22 92 2 0 3 11 83 0 Odobrať
zemiaky, opekané 100 N 95 15 145 607 2 8 16 0 1 Odobrať
cestoviny, Ravioli s mäsom 100 T 56 18 222 930 6 33 9 3 Odobrať
chees cake 100 T 0 230 963 9 8 30 53 3 Odobrať
ďatle, sušené 100 S 70 46 277 1 160 2 1 65 9 22 5 Odobrať
piškóty 100 T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Odobrať
pohánka, celozrnná 100 N 40 28 338 1 415 10 2 71 4 14 6 Odobrať
chlieb arabský, nekysnuté cesto 100 T 40 32 361 1 512 12 2 80 4 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
186
14
1949
 
8161
 
47
 
30
 
366
 
40
 
382
 
30
 
( Items: 1 - 10 from 13 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
med Sladkosť N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Pridať
olivy, zelené Ovocie N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Pridať
tekvica Zelenina N 75 4 26 109 1 0 5 2 91 0 Pridať
cukor hroznový (glukóza) Cukor N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Pridať
ďatle, čerstvé Ovocie N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Pridať
otruby pšeničné N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Pridať
jačmenné zrno Obilnina N 25 18 340 1 424 11 2 72 0 12 6 Pridať
ananasová šťava Ovocie N 48 6 53 222 0 0 12 0 86 1 Pridať
granátové jablko, čerstvé Ovocie N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Pridať
sézamové pyré, Tahin Semiačka N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Pridať
( Items: 171 - 180 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency