Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
polievka Miso 100 0 28 117 2 1 3 0 0 Odobrať
majonéza 100 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Odobrať
torta šľahačková 100 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Odobrať
Camembert 60% 100 F 0 0 366 1 533 17 33 0 0 46 0 Odobrať
syr Brie, 50 % 100 F 0 0 342 1 432 23 28 0 0 44 0 Odobrať
tvaroh, 40% 100 F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Odobrať
víno biele, suché 100 F 55 1 70 293 0 0 3 1 85 0 Odobrať
tvaroh, nízkotučný 100 F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Odobrať
arašídové maslo 100 N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Odobrať
šošovica zelená 100 N 28 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
12
0
3266
 
13676
 
99
 
228
 
63
 
2
 
291
 
5
 
( Items: 1 - 10 from 33 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
špageti, krátko varené Obilnina T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Pridať
med Sladkosť N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Pridať
amarant ryžové vafle Obilnina T 70 53 258 1 080 15 2 75 0 6 Pridať
soletky Pokrm T 0 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Pridať
krekery Obilnina T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Pridať
muffiny Sladkosť T 62 46 371 1 554 6 5 75 0 6 Pridať
ryža, červená Obilnina T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Pridať
jačmenné krúpy, jemné Obilnina N 60 44 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Pridať
jačmenné krúpy, hrubé Obilnina N 25 19 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Pridať
kukuričná kaša Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
( Items: 41 - 50 from 533 )
1 3 4 5 6 7 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency