Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
arašídový olej 100 N 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Odobrať
majonéza 100 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Odobrať
čokoláda, horká > 70% 100 T 25 11 524 2 194 8 36 42 0 1 4 Odobrať
čokoládová tyčinka 100 T 70 37 560 2 345 10 34 53 0 4 Odobrať
čokoláda mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Odobrať
arašídy v čokoláde 100 T 33 19 516 2 161 10 27 59 3 5 Odobrať
haring Matjes (mäso, ryba) 100 T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Odobrať
koláč suchý 100 T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Odobrať
haring (mäso, ryba) 100 T 0 0 201 842 17 15 0 67 0 Odobrať
syr Romadur, 20% 100 F 0 0 178 745 24 9 0 0 60 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
135
4
4824
 
20201
 
95
 
371
 
271
 
4
 
199
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 36 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
muesli, so sušeným ovocím Obilnina S 61 31 422 1 767 8 21 50 5 4 Pridať
ryžové otruby Obilnina T 15 8 350 1 466 15 20 50 4 Pridať
šošovica, hnedá Strukovina T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Pridať
šošovica, zelená Strukovina T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Pridať
šošovica, hnedá a žltá Strukovina N 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Pridať
šošovica, žltá Strukovina T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Pridať
hamburger Pokrm T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Pridať
sójové cestoviny Strukovina T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Pridať
čokoládová tyčinka Sladkosť T 70 37 560 2 345 10 34 53 0 4 Pridať
popcorn, slaný bez cukru Pokrm T 85 45 376 1 575 9 14 53 9 4 Pridať
( Items: 401 - 410 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency