Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jablko, sušené 100 S 35 20 255 1 068 1 2 57 10 25 5 Odobrať
špageti, al dente 100 T 54 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
popcorn, sladký 100 T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Odobrať
grepová šťava 100 N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Odobrať
jablková šťava 100 N 40 5 57 239 0 0 12 0 88 1 Odobrať
preclík 100 T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Odobrať
kel, čínsky 100 N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Odobrať
špagety celozrnné 100 T 37 24 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
brokolica 100 N 15 0 26 109 3 0 3 3 89 0 Odobrať
rožok Kornspitz 100 T 43 14 315 1 319 13 15 32 0 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
192
6
2040
 
8543
 
62
 
41
 
351
 
32
 
449
 
29
 
( Items: 21 - 30 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
arašídové maslo, bez cukru Oriešky N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Pridať
arašídové maslo Oriešky N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Pridať
granátové jablko, čerstvé Ovocie N 35 6 78 327 1 1 17 0 1 Pridať
arašídový olej Olej N 0 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Pridať
grepová šťava Ovocie N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Pridať
arašídy Oriešky N 15 3 629 2 634 26 49 21 0 2 2 Pridať
syr, ementál 45 % Mliečny výrobok F 0 0 382 1 600 29 30 0 0 30 0 Pridať
zmrzlina, s ovocným cukrom Sladkosť T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Pridať
syr, edamský 45% Mliečny výrobok F 0 0 354 1 482 25 28 0 0 39 0 Pridať
syr, edamský 30% Mliečny výrobok F 0 0 251 1 051 26 16 0 0 49 0 Pridať
( Items: 201 - 210 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency