Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
Nasi Goreng 100 0 178 745 5 6 26 2 Odobrať
kurča do polievky (mäso, hydina) 100 T 0 257 1 076 19 20 0 60 0 Odobrať
cuketa 100 N 15 0 19 80 2 0 2 1 93 0 Odobrať
špargľa 100 T 15 0 18 75 2 0 2 2 94 0 Odobrať
oriešok lieskový 100 N 15 2 647 2 709 13 61 11 7 6 1 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
mrkva, surové 100 N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Odobrať
muesli celozrnné, bez cukru 100 T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Odobrať
mrkvová šťava 100 N 40 2 22 92 1 0 5 0 93 0 Odobrať
liči, lychee 100 N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
42
3
2326
 
9739
 
62
 
165
 
148
 
25
 
511
 
12
 
( Items: 1 - 10 from 16 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kokosové mlieko N 40 0 166 695 0 17 0 0 94 0 Pridať
kokosový orech Ovocie N 45 2 363 1 520 4 37 5 9 48 0 Pridať
kola Sladený nápoj T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Pridať
koláč makový Pokrm T 0 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Pridať
koláč suchý Sladkosť T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Pridať
korenie, zelené, surové N 0 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
kostihoj Zelenina N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Pridať
kraby, konzerva Živočíšna bielkovina T 0 0 92 385 17 3 0 77 0 Pridať
krekery Obilnina T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Pridať
kreveta Živočíšna bielkovina T 0 0 87 364 19 1 0 78 0 Pridať
( Items: 211 - 220 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency