Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
repa biela, varená 100 T 85 0 Odobrať
rožok Kornspitz 100 T 43 14 315 1 319 13 15 32 0 3 Odobrať
paradajkový pretlak 100 T 40 4 50 209 2 1 9 1 86 1 Odobrať
quinoa-múka 100 S 40 0 Odobrať
krupica, pšeničná 100 N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Odobrať
ríbezľe, čierne 100 N 15 1 39 163 1 0 6 7 81 1 Odobrať
ríbezľe, červené 100 N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Odobrať
pažitka 100 N 15 0 25 105 2 0 3 2 89 0 Odobrať
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
61
3
1172
 
4907
 
67
 
43
 
124
 
13
 
371
 
10
 
( Items: 11 - 19 from 19 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cícer Strukovina N 30 12 275 1 152 20 3 41 21 11 3 Pridať
hruška, konzerva Konzerva T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Pridať
mlieko sušené, prášok Mliečny výrobok S 30 11 496 2 077 26 27 38 0 3 Pridať
limonáda Sladený nápoj T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Pridať
rybie prsty (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 54 11 170 712 13 4 20 2 Pridať
čokoláda, horká > 85% Sladkosť T 20 11 507 2 123 5 30 54 0 1 5 Pridať
falafel z fazuľe Strukovina T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Pridať
čokoláda, horká > 70% Sladkosť T 25 11 524 2 194 8 36 42 0 1 4 Pridať
agávový sirup Sirup T 15 11 287 1 202 0 1 70 6 Pridať
zemiakové pyré Uhľovodík - škrob T 80 10 67 281 1 1 13 1 Pridať
( Items: 201 - 210 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency