Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, červená 100 T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Odobrať
fazuľky mungo 100 N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Odobrať
rybie prsty (mäso, ryba) 100 T 54 11 170 712 13 4 20 2 Odobrať
tofu 100 15 0 92 385 11 5 1 0 0 Odobrať
snickers 100 T 40 22 506 2 119 9 27 56 1 5 Odobrať
arašídy v čokoláde 100 T 33 19 516 2 161 10 27 59 3 5 Odobrať
Xylit 100 S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Odobrať
keksy 100 T 70 42 498 2 085 6 26 60 2 6 5 Odobrať
torta šľahačková 100 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Odobrať
syr Tilsiter, 40% 100 F 0 0 255 1 068 26 28 0 0 41 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
154
10
3262
 
13652
 
110
 
146
 
439
 
6
 
86
 
33
 
( Items: 1 - 10 from 15 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža, biela, varená Obilnina T 70 17 106 444 2 0 24 0 73 2 Pridať
ryža, celozrnná, varená Uhľovodík - škrob T 55 16 433 1 813 3 1 29 3 2 Pridať
ryža, červená Obilnina T 55 41 349 1 461 7 2 74 0 6 Pridať
ryža, divoká Obilnina N 35 25 352 1 474 14 1 73 0 6 Pridať
ryža, dlhá Obilnina T 60 49 375 1 570 8 2 82 2 7 Pridať
ryža, dlhozrnná Obilnina T 60 47 344 1 441 7 1 78 0 7 Pridať
ryža, instatná Obilnina T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Pridať
ryža, jasmínová Obilnina T 60 48 355 1 487 6 1 81 0 7 Pridať
ryža, lepkavá Obilnina T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Pridať
ryža, predvarená Obilnina T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Pridať
( Items: 381 - 390 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency