Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maniok, horký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
marmeláda, s cukrom 100 T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Odobrať
marmeláda, s cukrom 100 T 65 46 289 1 210 0 0 71 6 Odobrať
maniok, sladký 100 N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Odobrať
kukuričná krupica, polenta 100 T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Odobrať
muesli tyčinka 100 S 61 27 375 1 570 7 19 44 4 24 4 Odobrať
marhuľa, konzerva, s cukrom 100 T 60 10 71 297 1 0 17 2 81 1 Odobrať
žerucha, záhradná 100 N 10 0 39 163 4 1 2 2 87 0 Odobrať
mlieko, nízkotučné 100 T 30 1 47 197 3 2 5 0 89 0 Odobrať
melón 100 N 72 6 38 159 1 0 8 0 90 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
218
20
1693
 
7088
 
27
 
24
 
346
 
18
 
382
 
29
 
( Items: 1 - 10 from 11 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maniok, horký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
maniok, sladký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
maracuja, grenadine, passionfruit Ovocie N 30 3 63 264 2 0 10 2 76 1 Pridať
marcipán Sladkosť T 80 39 453 1 897 8 25 49 1 9 4 Pridať
marhuľa Ovocie S 45 4 43 180 1 0 9 2 86 1 Pridať
marhuľa, konzerva, s cukrom Ovocie T 60 10 71 297 1 0 17 2 81 1 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 14 240 1 005 5 1 48 9 26 4 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Pridať
marmeláda, bez cukru Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
marmeláda, s cukrom Ovocie T 65 46 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
( Items: 251 - 260 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency