Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
vločky pšeničné 100 T 67 41 305 1 277 12 2 61 10 5 Odobrať
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
quinoa-múka 100 S 40 0 Odobrať
majonéza 100 60 2 727 3 044 1 79 3 1 0 Odobrať
krupica, pšeničná, hrubá 100 N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Odobrať
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
kapusta biela 100 N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Odobrať
figa, sušená 100 S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Odobrať
džem 100 T 60 40 266 1 114 1 0 66 3 29 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
137
15
2605
 
10908
 
74
 
142
 
261
 
45
 
226
 
22
 
( Items: 1 - 9 from 9 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mrkva, surové Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
mrkva, varené Zelenina T 85 3 18 75 1 0 3 3 91 0 Pridať
mrkvová šťava Zelenina N 40 2 22 92 1 0 5 0 93 0 Pridať
muesli celozrnné, bez cukru Pokrm T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Pridať
muesli tyčinka Sladkosť S 61 27 375 1 570 7 19 44 4 24 4 Pridať
muesli, bez cukru Obilnina N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Pridať
muesli, s cukrom Obilnina T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Pridať
muesli, s cukrom alebo medom Obilnina N 65 15 126 528 3 2 23 2 68 2 Pridať
muesli, so sušeným ovocím Obilnina S 61 31 422 1 767 8 21 50 5 4 Pridať
muffiny Sladkosť T 62 46 371 1 554 6 5 75 0 6 Pridať
( Items: 281 - 290 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency