Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
semiačká ľanové, sezámové, makové 100 N 35 0 372 1 558 24 31 0 35 6 0 Odobrať
kokos struhaný 100 S 0 606 2 538 6 62 6 24 1 Odobrať
sójové bôby 100 N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Odobrať
sójová múka 100 S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Odobrať
čokoláda, horká > 70% 100 T 22 10 394 1 650 11 48 46 18 4 Odobrať
kostihoj 100 N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Odobrať
hrášok 100 N 46 5 69 289 6 0 11 5 79 1 Odobrať
muesli, so sušeným ovocím 100 S 61 31 422 1 767 8 21 50 5 4 Odobrať
ovsená múka 100 S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Odobrať
slivka, sušená 100 S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
110
8
3146
 
13175
 
143
 
209
 
234
 
155
 
212
 
20
 
( Items: 1 - 10 from 13 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
chleba celozrnný, jemný Pečivo T 70 31 230 963 9 2 45 0 4 Pridať
chleba celozrnný, s celým zrnom Pečivo T 52 16 172 720 8 2 30 11 3 Pridať
chleba pšeničný Pečivo T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Pridať
chleba toastovací, bez cukru Pečivo T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Pridať
chleba viaczrnný Pečivo T 65 28 216 905 8 2 43 9 37 4 Pridať
chleba z otrub Pečivo T 49 10 273 1 143 21 16 20 15 2 Pridať
chleba, s 65 % quinoa Pečivo T 50 31 360 1 508 12 7 61 11 5 Pridať
chleba, s nekysnucého cesta Pečivo T 70 59 363 1 520 12 1 84 3 4 7 Pridať
chlebovník Ovocie N 65 18 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
chlieb arabský, nekysnuté cesto Pečivo T 40 32 361 1 512 12 2 80 4 7 Pridať
( Items: 61 - 70 from 533 )
1 5 6 7 8 9 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency