Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny 100 T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Odobrať
zemiakový škrob 100 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Odobrať
cesnak 100 N 30 9 139 582 6 0 28 0 64 2 Odobrať
pizza, Salami 100 T 60 16 308 1 290 11 18 27 0 2 Odobrať
sójové bôby, konzerva 100 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Odobrať
jogurt, nízkotučný 100 F 15 1 48 201 4 2 5 0 89 0 Odobrať
špalda 100 N 65 46 335 1 403 11 1 70 0 6 Odobrať
torta šľahačková 100 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Odobrať
polievka Miso 100 0 28 117 2 1 3 0 0 Odobrať
ryžový pudding 100 T 85 75 366 1 533 3 0 89 0 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
269
7
2402
 
10059
 
65
 
54
 
414
 
0
 
209
 
35
 
( Items: 1 - 10 from 38 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
jogurt 1,5 % Mliečny výrobok F 33 1 44 184 3 2 4 0 89 0 Pridať
jogurt prírodný Mliečny výrobok F 20 1 61 255 3 4 4 0 90 0 Pridať
jogurt, nízkotučný Mliečny výrobok F 15 1 48 201 4 2 5 0 89 0 Pridať
jogurt, ovocný Mliečny výrobok F 50 8 101 423 4 3 15 0 85 1 Pridať
kačka (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 227 951 18 17 0 64 0 Pridať
kakaový nápoj, sladený Sladený nápoj T 49 4 52 218 4 0 9 86 1 Pridať
kakaový prášok, bez cukru N 20 3 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Pridať
kaki Ovocie N 50 8 72 302 1 0 17 3 81 1 Pridať
kaleráb Zelenina N 15 1 25 105 2 0 4 1 90 0 Pridať
kapor (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 115 482 18 5 0 76 0 Pridať
( Items: 181 - 190 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency