Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
creme fraiche 100 F 0 0 378 1 583 2 40 3 0 55 0 Odobrať
cukor mliečny 100 N 40 40 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
parmezán 100 F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Odobrať
šalát, hlávkový 100 N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Odobrať
maracuja, grenadine, passionfruit 100 N 30 3 63 264 2 0 10 2 76 1 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 14 240 1 005 5 1 48 9 26 4 Odobrať
slanina (mäso, bravčové) 100 T 0 0 621 2 600 9 65 0 20 0 Odobrať
šalát hlávkový, zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
57
7
2099
 
8789
 
57
 
132
 
162
 
13
 
396
 
13
 
( Items: 1 - 8 from 8 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
couscous Obilnina T 63 7 129 540 2 8 12 1 1 Pridať
couscous, hrubozrnné Obilnina T 45 28 327 1 369 14 2 63 0 5 Pridať
creme fraiche Mliečny výrobok F 0 0 378 1 583 2 40 3 0 55 0 Pridať
croissant Pečivo T 72 35 348 1 457 8 18 48 1 4 Pridať
čučoriedky, čerstvé Ovocie N 25 2 37 155 1 1 6 5 84 1 Pridať
cuketa Zelenina N 15 0 19 80 2 0 2 1 93 0 Pridať
cukor (sacharóza) Cukor T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
cukor hroznový (glukóza) Cukor N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Pridať
cukor mliečny Cukor N 40 40 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
cukor ovocný (fruktóza) Cukor N 22 22 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
( Items: 91 - 100 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency