Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr, čerstvý plnotučný 100 F 0 0 341 1 428 11 31 0 0 50 0 Odobrať
guave, konzerva 100 T 0 65 272 1 16 4 78 1 Odobrať
kaki 100 N 50 8 72 302 1 0 17 3 81 1 Odobrať
jeleň (mäso, divina) 100 T 0 0 112 469 21 3 0 75 0 Odobrať
pohánka, celozrnná 100 N 40 28 338 1 415 10 2 71 4 14 6 Odobrať
kačka (mäso, hydina) 100 T 0 0 227 951 18 17 0 64 0 Odobrať
šťava, čerstvá bez cukru 100 N 40 5 49 205 0 0 12 0 93 1 Odobrať
keksy 100 T 70 42 498 2 085 6 26 60 2 6 5 Odobrať
jačmenné krúpy, hrubé 100 N 25 19 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Odobrať
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
115
10
2281
 
9552
 
126
 
84
 
287
 
12
 
479
 
24
 
( Items: 1 - 10 from 11 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
banán Ovocie N 60 13 94 394 1 0 21 2 74 2 Pridať
ryža mliečná, s cukrom Pokrm T 75 16 129 540 4 3 21 0 71 2 Pridať
arašídy Oriešky N 15 3 629 2 634 26 49 21 0 2 2 Pridať
oriešky píniové Oriešky N 15 3 674 2 822 13 60 21 1 3 2 Pridať
chleba z otrub Pečivo T 49 10 273 1 143 21 16 20 15 2 Pridať
ananas, konzerva Ovocie T 65 13 86 360 0 0 20 1 76 2 Pridať
chleba celozrnný Pečivo T 50 10 274 1 147 21 16 20 15 2 Pridať
rizotto, so zeleninou Pokrm T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Pridať
bagel Obilnina T 91 18 179 750 10 7 20 0 2 Pridať
rybie prsty (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 54 11 170 712 13 4 20 2 Pridať
( Items: 221 - 230 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency