Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mrkva, varené 100 T 85 3 18 75 1 0 3 3 91 0 Odobrať
mrkva, surové 100 N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Odobrať
obilné vločky, rafinované, s cukrom 100 N 70 60 378 1 583 8 1 85 7 Odobrať
teľacina, prsia 100 T 0 0 131 549 19 6 0 74 0 Odobrať
púpava 100 N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Odobrať
sója 100 T 15 1 52 218 5 1 5 2 86 0 Odobrať
ryža extrudovaná 100 T 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Odobrať
bravčové, stehno (mäso, bravčové) 100 T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Odobrať
ríbezľe, čierne 100 N 15 1 39 163 1 0 6 7 81 1 Odobrať
muesli, s cukrom 100 T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
164
12
1595
 
6678
 
76
 
37
 
237
 
17
 
566
 
20
 
( Items: 1 - 10 from 14 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o Zelenina N 5 0 Pridať
quinoa-múka Semiačka S 40 0 Pridať
kukuričný sirup Sirup T 115 0 Pridať
sorbet, bez cukru Sladkosť N 40 0 Pridať
šošovica zelená Strukovina N 28 0 Pridať
cestoviny, Ravioli s mäsom Obilnina T 56 18 222 930 6 33 9 3 Pridať
repa biela, varená Zelenina T 85 0 Pridať
cestoviny tenké Obilnina T 35 30 348 1 457 0 0 85 7 Pridať
Xylit Cukor S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Pridať
arašídový olej Olej N 0 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency