Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
olivy, zelené 100 N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Odobrať
avokádo 100 N 10 0 221 925 2 24 0 6 66 0 Odobrať
jahňacina, stehno 100 T 0 0 234 980 18 18 0 64 0 Odobrať
hranolky 100 T 90 32 290 1 214 4 15 36 4 44 3 Odobrať
chlieb, šrotový 100 T 35 15 209 875 6 1 44 5 43 4 Odobrať
otruby pšeničné 100 N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
špagety celozrnné, pšeničné 100 T 50 32 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
Nutella® 100 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Odobrať
fazuľa, veľká, uvarená 100 T 80 9 98 410 6 4 11 4 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
149
15
2594
 
10861
 
97
 
119
 
305
 
56
 
330
 
25
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
maniok, horký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
maniok, sladký Zelenina N 55 15 103 431 1 0 27 5 2 Pridať
mrkva, surové Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
mrkva, surová Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
černica Ovocie N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Pridať
baklažán Ovocie N 20 1 17 71 1 0 3 3 93 0 Pridať
paprika Zelenina N 30 1 20 84 1 0 3 4 91 0 Pridať
kel, čínsky Zelenina N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Pridať
fazuľa, konzerva Strukovina T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Pridať
šalát, hlávkový Zelenina N 10 0 10 42 1 0 1 2 95 0 Pridať
( Items: 131 - 140 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency