Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
pivné kvasinky 100 S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Odobrať
tekvicové semiačká 100 S 25 2 586 2 454 33 43 8 0 1 Odobrať
tvaroh, 40% 100 F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Odobrať
bagel 100 T 91 18 179 750 10 7 20 0 2 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
fazuľa, červená 100 N 35 6 105 440 9 1 16 7 1 Odobrať
žemľa, ražná 100 T 73 33 215 900 7 0 45 6 4 Odobrať
šiška 100 T 76 40 286 1 198 5 8 53 0 4 Odobrať
cestoviny, sklenené 100 T 35 29 336 1 407 1 0 83 0 7 Odobrať
maslo 100 N 0 0 754 3 157 1 83 1 0 15 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
144
10
4100
 
17170
 
134
 
230
 
281
 
13
 
96
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 15 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
želé, ovocné Uhľovodík - škrob T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
ryžový koláč Obilnina T 80 68 377 1 579 6 1 85 0 7 Pridať
med Sladkosť N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Pridať
fazuľa, veľká, uvarená Strukovina T 80 9 98 410 6 4 11 4 1 Pridať
zemiakové pyré Uhľovodík - škrob T 80 10 67 281 1 1 13 1 Pridať
marcipán Sladkosť T 80 39 453 1 897 8 25 49 1 9 4 Pridať
vafle Pokrm T 77 32 554 2 320 6 41 42 1 10 4 Pridať
šiška Pečivo T 76 40 286 1 198 5 8 53 0 4 Pridať
donut Pečivo T 76 30 389 1 629 7 23 39 0 0 3 Pridať
cestovina Lasagne, z hladkej múky Pokrm T 75 8 166 695 7 6 11 0 66 1 Pridať
( Items: 41 - 50 from 533 )
1 3 4 5 6 7 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency