Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
slnečnicové semienka 100 N 35 4 580 2 429 23 49 12 6 7 1 Odobrať
cestoviny Tortellini 100 T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Odobrať
špageti Capellini 100 T 45 32 348 1 457 11 2 72 6 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
chren 100 N 35 4 63 264 3 0 12 4 77 1 Odobrať
figa, čerstvá 100 N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Odobrať
koláč suchý 100 T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Odobrať
marmeláda, s ovocným cukrom 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
brusnice 100 N 45 3 35 147 0 1 6 3 90 1 Odobrať
limonáda 100 T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
126
13
2686
 
11248
 
60
 
147
 
276
 
16
 
431
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 10 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kokosové mlieko N 40 0 166 695 0 17 0 0 94 0 Pridať
kokosový orech Ovocie N 45 2 363 1 520 4 37 5 9 48 0 Pridať
kola Sladený nápoj T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Pridať
koláč makový Pokrm T 0 0 355 1 487 9 17 42 32 4 Pridať
koláč suchý Sladkosť T 47 27 430 1 801 1 19 58 0 16 5 Pridať
korenie, zelené, surové N 0 0 16 67 1 0 2 1 94 0 Pridať
kostihoj Zelenina N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Pridať
kraby, konzerva Živočíšna bielkovina T 0 0 92 385 17 3 0 77 0 Pridať
krekery Obilnina T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Pridať
kreveta Živočíšna bielkovina T 0 0 87 364 19 1 0 78 0 Pridať
( Items: 211 - 220 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency