Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kura, prsia (mäso, hydina) 100 T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Odobrať
halibut (mäso, ryba) 100 T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Odobrať
mandle 100 N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Odobrať
špageti 100 T 55 41 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
špagety celozrnné, al dente 100 T 40 28 342 1 432 12 2 69 8 6 Odobrať
keksy, z hrubozrnnej múky, bez cukru 100 T 50 28 440 1 843 10 20 55 10 4 5 Odobrať
muesli, bez cukru 100 N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Odobrať
pečivo pečené s droždím 100 T 72 28 249 1 043 9 7 39 3 42 3 Odobrať
chlieb miešany, pšeničný 100 T 65 29 219 917 7 1 45 4 41 4 Odobrať
šípka 100 N 0 92 385 4 19 6 70 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
188
12
2875
 
12040
 
125
 
98
 
373
 
52
 
333
 
31
 
( Items: 1 - 10 from 16 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kurča do polievky (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 257 1 076 19 20 0 60 0 Pridať
arašídový olej Olej N 0 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Pridať
sorbet, bez cukru Sladkosť N 40 0 Pridať
bravčový rezeň (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 156 653 21 8 0 70 0 Pridať
bravčové, brucho (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 385 1 612 14 37 0 49 0 Pridať
bravčová klobása Živočíšna bielkovina T 0 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Pridať
kukuričný sirup Sirup T 115 0 Pridať
chees cake Pokrm T 0 0 230 963 9 8 30 53 3 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
brusnice, konzerva, s cukrom Konzerva N 0 0 182 762 1 0 44 2 52 4 Pridať
( Items: 511 - 520 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency