Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
fazuľky mungo 100 N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Odobrať
fazuľa, biela 100 N 35 14 263 1 101 21 2 40 0 3 Odobrať
cícerová múka 100 S 35 17 307 1 286 20 3 49 0 4 Odobrať
droždie 100 F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Odobrať
ryža, divoká 100 N 35 25 352 1 474 14 1 73 0 6 Odobrať
chlieb miešany, pšeničný 100 T 65 29 219 917 7 1 45 4 41 4 Odobrať
chren 100 N 35 4 63 264 3 0 12 4 77 1 Odobrať
kapusta červená 100 N 15 0 21 88 2 0 3 3 92 0 Odobrať
figa, čerstvá 100 N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Odobrať
chren 100 N 30 1 14 59 1 0 2 3 94 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
115
10
1655
 
6931
 
108
 
10
 
303
 
22
 
384
 
25
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
ryža basmati (dlhozrnná) Obilnina N 55 42 345 1 445 7 1 77 0 6 Pridať
šípka Ovocie N 0 0 92 385 4 19 6 70 2 Pridať
med Sladkosť N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Pridať
olivy, zelené Ovocie N 15 0 133 557 1 13 2 2 75 0 Pridať
tekvica Zelenina N 75 4 26 109 1 0 5 2 91 0 Pridať
cukor hroznový (glukóza) Cukor N 100 99 397 1 662 0 0 99 1 8 Pridať
ďatle, čerstvé Ovocie N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Pridať
otruby pšeničné N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Pridať
jačmenné zrno Obilnina N 25 18 340 1 424 11 2 72 0 12 6 Pridať
krúpy Obilnina N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Pridať
( Items: 351 - 360 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency