Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr, ementál 45 % 100 F 0 0 382 1 600 29 30 0 0 30 0 Odobrať
arašídové maslo 100 N 40 7 630 2 638 28 50 17 0 2 1 Odobrať
syr Romadur, 3ň0% 100 F 0 0 218 913 24 14 0 0 57 0 Odobrať
bravčový rezeň (mäso, bravčové) 100 T 0 156 653 21 8 0 70 0 Odobrať
jahňacina, filet 100 T 0 0 112 469 20 3 0 75 0 Odobrať
hovädzina, filet (mäso, hovädzie) 100 T 0 0 116 486 19 4 0 75 0 Odobrať
šťuka (mäso, ryba) 100 T 0 0 82 343 18 1 0 80 0 Odobrať
treska 100 T 0 0 73 306 17 0 0 81 0 Odobrať
cashew 14 100 N 15 5 569 2 383 17 42 31 3 4 3 Odobrať
homár 100 T 0 81 339 16 2 0 80 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
11
0
2419
 
10130
 
210
 
155
 
48
 
3
 
553
 
4
 
( Items: 1 - 10 from 37 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
krupica, pšeničná Obilnina N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Pridať
keksy Sladkosť T 70 42 498 2 085 6 26 60 2 6 5 Pridať
ryža basmati (dlhozrnná) Obilnina N 55 42 345 1 445 7 1 77 0 6 Pridať
cestoviny Obilnina T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Pridať
javorový sirup Sirup T 65 43 266 1 114 0 0 66 6 Pridať
keksy (múka, maslo, cukor) Pokrm T 55 43 484 2 027 0 17 79 7 Pridať
ovsená múka Obilnina S 69 43 375 1 570 14 7 63 5 9 5 Pridať
hamburger Pokrm T 85 44 272 1 139 7 4 52 4 Pridať
jačmenné krúpy, jemné Obilnina N 60 44 350 1 466 10 1 74 0 12 6 Pridať
piškóty Pečivo T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Pridať
( Items: 471 - 480 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency