Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kakaový prášok, bez cukru 100 N 20 3 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Odobrať
šošovica, zelená 100 T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
fazuľe, sušené 100 S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Odobrať
oriešok para 100 N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Odobrať
oriešok lieskový 100 N 15 2 647 2 709 13 61 11 7 6 1 Odobrať
ovos 100 N 40 24 354 1 482 13 7 60 6 13 5 Odobrať
obilné vločky, bez cukru 100 T 40 25 366 1 533 13 7 63 6 5 Odobrať
pyré z lieskových orieškov 100 T 25 3 672 2 814 12 63 10 6 1 Odobrať
zeleninový karbonátok 100 T 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Odobrať
krupica, biela 100 N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
85
4
3741
 
15665
 
141
 
232
 
266
 
70
 
198
 
22
 
( Items: 1 - 10 from 22 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zemiakové pyré Uhľovodík - škrob T 80 10 67 281 1 1 13 1 Pridať
morka, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 105 440 24 1 0 74 0 Pridať
ďatle, čerstvé Ovocie N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Pridať
paradajková omáčka, s cukrom Pokrm T 45 5 60 251 2 1 11 0 86 1 Pridať
corn flakes Obilnina T 83 66 356 1 491 7 1 80 4 6 7 Pridať
paradajková omáčka, bez cukru Pokrm T 35 2 30 126 2 1 5 3 0 Pridať
zemiaky, pečené Uhľovodík - škrob T 90 23 122 511 3 1 25 0 65 2 Pridať
obilné vločky, rafinované, s cukrom Obilnina N 70 60 378 1 583 8 1 85 7 Pridať
chleba, s nekysnucého cesta Pečivo T 70 59 363 1 520 12 1 84 3 4 7 Pridať
kukuričná krupica, polenta Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
( Items: 241 - 250 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency