Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
oriešky píniové 100 N 15 3 674 2 822 13 60 21 1 3 2 Odobrať
mlieko sušené, prášok 100 S 30 11 496 2 077 26 27 38 0 3 Odobrať
popcorn, sladký 100 T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Odobrať
laktóza, mliečný cukor 100 S 45 45 405 1 696 0 0 100 0 0 8 Odobrať
pesto 100 N 15 1 382 1 600 6 36 8 0 1 Odobrať
ryža, dlhá 100 T 60 49 375 1 570 8 2 82 2 7 Odobrať
ryža, lepkavá 100 T 90 74 360 1 508 6 0 82 0 7 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
ryža nelúpaná 100 T 54 40 343 1 436 7 2 73 2 13 6 Odobrať
quinoa 100 N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
291
10
4132
 
17303
 
97
 
183
 
523
 
18
 
114
 
44
 
( Items: 1 - 10 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
tvaroh, 40% Mliečny výrobok F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Pridať
marmeláda, s ovocným cukrom Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 14 240 1 005 5 1 48 9 26 4 Pridať
mlieko sušené, prášok Mliečny výrobok S 30 11 496 2 077 26 27 38 0 3 Pridať
mlieko, nízkotučné Mliečny výrobok T 30 1 47 197 3 2 5 0 89 0 Pridať
sójové klíčky Strukovina N 30 1 49 205 5 1 5 1 70 0 Pridať
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
repa biela, surová Zelenina N 30 1 25 105 1 0 5 4 91 0 Pridať
mrkva, surové Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
tvaroh, 20% Mliečny výrobok F 30 1 425 1 780 11 5 3 0 78 0 Pridať
( Items: 221 - 230 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency