Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
olej ľanový 100 N 0 896 3 752 0 100 0 0 0 Odobrať
arašídový olej 100 N 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Odobrať
oriešky pekanové 100 N 15 2 740 3 099 9 72 14 1 Odobrať
oriešok para 100 N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Odobrať
slanina (mäso, bravčové) 100 T 0 0 621 2 600 9 65 0 20 0 Odobrať
čokoláda mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Odobrať
čokoláda, horká > 85% 100 T 20 11 507 2 123 5 30 54 0 1 5 Odobrať
syr Cambozola 100 F 0 0 413 1 729 13 40 1 0 44 0 Odobrať
muesli, bez cukru 100 N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Odobrať
gaštanová múčka 100 N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
138
2
6050
 
25334
 
76
 
517
 
274
 
13
 
81
 
23
 
( Items: 1 - 10 from 58 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
rizotto, so zeleninou Pokrm T 70 14 101 423 3 1 20 2 74 2 Pridať
keksy Sladkosť T 70 42 498 2 085 6 26 60 2 6 5 Pridať
cestovny Gnocchi Obilnina T 70 20 168 704 4 5 28 0 2 Pridať
kukurica Obilnina T 70 46 331 1 386 9 4 65 9 13 5 Pridať
čokoládové muesli Sladkosť T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Pridať
zemiaky varené, solené Uhľovodík - škrob T 70 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Pridať
piškóty Pečivo T 70 45 320 1 340 7 4 64 0 25 5 Pridať
čokoláda, mliečna Sladkosť T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Pridať
chleba, s nekysnucého cesta Pečivo T 70 59 363 1 520 12 1 84 3 4 7 Pridať
cukor trstinový Cukor T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
( Items: 71 - 80 from 533 )
1 6 7 8 9 10 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency