Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
repa biela, varená 100 T 85 0 Odobrať
kukuričný sirup 100 T 115 0 Odobrať
kostihoj 100 N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Odobrať
zemiaky, v konzerve 100 61 6 47 197 1 0 10 2 86 1 Odobrať
figa z katusu 100 N 0 58 243 1 1 12 85 1 Odobrať
čerešne 100 N 25 3 63 264 1 0 13 1 82 1 Odobrať
zemiaky, varené v šupke 100 T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
zeleninový karbonátok 100 T 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Odobrať
bagel 100 T 91 18 179 750 10 7 20 0 2 Odobrať
brusnice, konzerva, s cukrom 100 N 0 182 762 1 0 44 2 52 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
38
2
747
 
3129
 
22
 
16
 
128
 
26
 
534
 
11
 
( Items: 1 - 10 from 22 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
brusnice Ovocie N 45 3 35 147 0 1 6 3 90 1 Pridať
brusnice, konzerva, s cukrom Konzerva N 0 0 182 762 1 0 44 2 52 4 Pridať
bulgur Obilnina T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Pridať
burizóny 85 71 390 1 633 8 2 84 0 7 Pridať
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o Zelenina N 5 0 Pridať
čaj T 0 0 1 4 0 0 0 0 100 0 Pridať
Camembert 60% Mliečny výrobok F 0 0 366 1 533 17 33 0 0 46 0 Pridať
Camembert, 30% Mliečny výrobok F 0 0 206 863 22 13 0 0 59 0 Pridať
Camembert, 45% Mliečny výrobok F 0 0 285 1 193 21 22 0 0 52 0 Pridať
cashew 14 Oriešky N 15 5 569 2 383 17 42 31 3 4 3 Pridať
( Items: 31 - 40 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency