Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hovädzina, filet (mäso, hovädzie) 100 T 0 0 116 486 19 4 0 75 0 Odobrať
kukuričná múka 100 T 69 46 329 1 378 9 3 67 9 12 6 Odobrať
cukor trstinový 100 T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
kukuričné čipsy 100 T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Odobrať
rážový chleba , miešaný 100 T 50 22 210 879 6 1 44 6 41 4 Odobrať
bambusové klíčky 100 N 20 0 17 71 3 0 1 0 91 0 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
krupica, pšeničná 100 N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Odobrať
fazuľky mungo 100 N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Odobrať
šťava mango 100 N 55 7 56 235 0 0 13 1 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
270
25
2531
 
10599
 
89
 
35
 
464
 
27
 
231
 
39
 
( Items: 1 - 10 from 11 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sójové cestoviny Strukovina T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Pridať
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
kostihoj Zelenina N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Pridať
marmeláda, bez cukru Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
cestoviny, Fettucine Obilnina T 32 4 122 511 7 4 14 0 1 Pridať
cestoviny hrubozrnné Obilnina T 33 21 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Pridať
joghurt 3,5 % Mliečny výrobok F 33 1 61 255 3 4 4 0 88 0 Pridať
jogurt 1,5 % Mliečny výrobok F 33 1 44 184 3 2 4 0 89 0 Pridať
arašídy v čokoláde Oriešky T 33 19 516 2 161 10 27 59 3 5 Pridať
fazuľa, hnedá Strukovina N 34 2 35 147 2 0 6 3 90 1 Pridať
( Items: 231 - 240 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency