Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cestoviny do polievky, hrubozrnné 100 T 35 30 364 1 524 0 2 87 0 7 Odobrať
čokoláda, mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Odobrať
ovsené keksíky 100 T 54 31 440 1 843 8 20 57 11 5 Odobrať
teľacina, prsia 100 T 0 0 131 549 19 6 0 74 0 Odobrať
cestoviny ryžové, čínske 100 T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Odobrať
bravčová klobása 100 T 0 342 1 432 13 32 0 53 0 Odobrať
fazuľa, konzerva 100 T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Odobrať
zeleninový karbonátok 100 T 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Odobrať
figa, sušená 100 S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Odobrať
černica 100 N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
180
7
2618
 
10963
 
66
 
100
 
361
 
30
 
406
 
30
 
( Items: 1 - 10 from 25 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
syr Brie, 50 % Mliečny výrobok F 0 0 342 1 432 23 28 0 0 44 0 Pridať
svätojánska múka Obilnina N 15 8 223 934 5 0 50 35 4 Pridať
sushi Živočíšna bielkovina N 55 14 135 565 6 1 25 0 2 Pridať
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Pridať
suchár Obilnina T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Pridať
šťuka (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 82 343 18 1 0 80 0 Pridať
šťava, čerstvá bez cukru Ovocie N 40 5 49 205 0 0 12 0 93 1 Pridať
šťava pomarančová, koncentrát Ovocie N 56 26 212 888 2 2 47 0 39 4 Pridať
šťava pomarančová, bez cukru Ovocie N 45 4 44 184 1 0 9 0 88 1 Pridať
šťava mango Ovocie N 55 7 56 235 0 0 13 1 1 Pridať
( Items: 71 - 80 from 533 )
1 6 7 8 9 10 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency