Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kola 100 T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Odobrať
kukuričné čipsy 100 T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Odobrať
kečup 100 T 70 17 110 461 2 0 24 1 68 2 Odobrať
zemiaky, varené 100 T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
hruška, konzerva 100 T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Odobrať
kakaový nápoj, sladený 100 T 49 4 52 218 4 0 9 86 1 Odobrať
hrozno, čerstvé 100 N 45 7 68 285 1 0 15 2 81 1 Odobrať
jablková šťava 100 N 40 5 57 239 0 0 12 0 88 1 Odobrať
kostihoj 100 N 30 0 16 67 1 0 2 17 79 0 Odobrať
kaleráb 100 N 15 1 25 105 2 0 4 1 90 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
115
9
1024
 
4289
 
22
 
24
 
177
 
25
 
732
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 13 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninový karbonátok Pokrm T 0 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Pridať
torta ovocná Sladkosť 65 18 202 846 3 9 27 2 58 2 Pridať
preclík Pečivo T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Pridať
banán na varenie, surový Ovocie N 45 13 123 515 1 0 28 2 67 2 Pridať
klíčky Semiačka N 15 1 28 117 1 0 5 2 91 0 Pridať
banán Ovocie N 60 13 94 394 1 0 21 2 74 2 Pridať
cibuľa Zelenina N 15 1 28 117 1 0 5 2 88 0 Pridať
mango Ovocie N 56 7 59 247 1 1 13 2 83 1 Pridať
žerucha, záhradná Zelenina N 10 0 39 163 4 1 2 2 87 0 Pridať
slivka Ovocie N 37 4 49 205 1 0 10 2 83 1 Pridať
( Items: 181 - 190 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency