Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sirup glukózový 100 T 100 79 322 1 348 0 0 79 7 Odobrať
ryžové cestoviny 100 T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Odobrať
ryža, instatná 100 T 90 28 182 762 3 2 31 0 3 Odobrať
ryžový koláč 100 T 80 68 377 1 579 6 1 85 0 7 Odobrať
ryžový chleba 100 T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Odobrať
ryža, predvarená, uvarená 100 T 65 16 106 444 2 0 24 0 73 2 Odobrať
ryža basmati (dlhozrnná) 100 N 55 42 345 1 445 7 1 77 0 6 Odobrať
šampanské 100 N 55 2 79 331 0 0 4 0 0 Odobrať
jablko 100 N 36 4 54 226 0 1 11 2 84 1 Odobrať
figa, čerstvá 100 N 35 5 60 251 1 0 13 2 81 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
353
24
2134
 
8936
 
35
 
7
 
456
 
4
 
238
 
38
 
( Items: 1 - 10 from 15 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
rážový chleba, hrubozrnný Pečivo T 37 14 193 808 7 1 39 8 43 3 Pridať
donut Pečivo T 76 30 389 1 629 7 23 39 0 0 3 Pridať
pečivo pečené s droždím Obilnina T 72 28 249 1 043 9 7 39 3 42 3 Pridať
fazuľa, biela Strukovina N 35 14 263 1 101 21 2 40 0 3 Pridať
chleba pšeničný Pečivo T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Pridať
čipsy Uhľovodík - škrob T 95 38 539 2 257 6 39 41 0 3 Pridať
ortuby N 50 20 310 1 298 18 9 41 0 3 Pridať
fazuľky mungo Strukovina N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Pridať
cícer Strukovina N 30 12 275 1 152 20 3 41 21 11 3 Pridať
gaštany jedlé Oriešky N 60 25 196 821 3 2 41 8 48 3 Pridať
( Items: 361 - 370 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency