Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
halibut (mäso, ryba) 100 T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Odobrať
ríbezľe, čierne 100 N 15 1 39 163 1 0 6 7 81 1 Odobrať
ríbezľe, červené 100 N 25 1 33 138 1 0 5 4 85 0 Odobrať
grep 100 N 25 2 45 188 1 0 9 2 89 1 Odobrať
jablko, sušené 100 S 35 20 255 1 068 1 2 57 10 25 5 Odobrať
paradajky, sušené 100 S 35 1 325 1 361 10 30 4 0 0 Odobrať
amarant 100 N 35 20 365 1 528 15 9 57 0 11 5 Odobrať
cestoviny tenké 100 T 35 30 348 1 457 0 0 85 7 Odobrať
jablkový pretlak, kompót 100 T 35 7 79 331 0 0 19 2 84 2 Odobrať
ryža, divoká 100 N 35 25 352 1 474 14 1 73 0 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
107
4
1942
 
8131
 
63
 
44
 
314
 
24
 
451
 
26
 
( Items: 1 - 10 from 24 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
mlieko, plnotučné Mliečny výrobok T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Pridať
fazuľa, veľká, surová Strukovina N 40 4 64 268 6 1 10 0 1 Pridať
rak Živočíšna bielkovina T 0 0 65 272 15 1 0 83 0 Pridať
guave, konzerva Konzerva T 0 0 65 272 1 16 4 78 1 Pridať
ratatouille Pokrm T 20 2 66 276 2 3 8 2 1 Pridať
mirabelka Ovocie N 0 0 67 281 1 0 16 82 1 Pridať
zeleninová omáčka Pokrm T 0 0 67 281 3 3 8 1 Pridať
zemiakové pyré Uhľovodík - škrob T 80 10 67 281 1 1 13 1 Pridať
sépia Živočíšna bielkovina N 0 0 68 285 15 1 0 82 0 Pridať
( Items: 151 - 160 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency