Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleniná mrazená, zmes 100 0 128 536 3 8 11 1 Odobrať
guave, konzerva 100 T 0 65 272 1 16 4 78 1 Odobrať
soletky 100 T 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Odobrať
teľacina 100 T 0 0 95 398 22 1 0 76 0 Odobrať
Camembert 60% 100 F 0 0 366 1 533 17 33 0 0 46 0 Odobrať
syr Cambozola 100 F 0 0 413 1 729 13 40 1 0 44 0 Odobrať
syr Chedar 100 F 0 0 391 1 637 25 32 0 0 36 0 Odobrať
kapusta biela 100 N 15 1 24 101 1 0 4 3 90 0 Odobrať
obilné klíčky 100 N 15 2 70 293 3 0 13 3 80 1 Odobrať
egreše 100 N 25 2 44 184 1 0 9 3 86 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
5
0
1985
 
8312
 
97
 
120
 
128
 
12
 
544
 
11
 
( Items: 1 - 10 from 30 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
krupica, biela Obilnina N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Pridať
krupica, pšeničná Obilnina N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Pridať
krupica, pšeničná, hrubá Obilnina N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Pridať
krúpy Obilnina N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Pridať
kukurica Obilnina T 70 46 331 1 386 9 4 65 9 13 5 Pridať
kukurica, surová Obilnina N 0 0 90 377 3 1 8 4 83 1 Pridať
kukuričná kaša Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
kukuričná krupica, polenta Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
kukuričná múka Obilnina T 69 46 329 1 378 9 3 67 9 12 6 Pridať
kukuričné čipsy Obilnina T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Pridať
( Items: 221 - 230 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency