Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hrach, sušený 100 S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Odobrať
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
muesli celozrnné, bez cukru 100 T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Odobrať
hrozienka, sultaniny 100 S 56 37 298 1 248 2 1 66 5 19 6 Odobrať
krekery 100 T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Odobrať
zeler, surový 100 N 35 1 18 75 2 0 2 4 89 0 Odobrať
mrkva, varené 100 T 85 3 18 75 1 0 3 3 91 0 Odobrať
jablko 100 N 36 4 54 226 0 1 11 2 84 1 Odobrať
grep 100 N 25 2 45 188 1 0 9 2 89 1 Odobrať
snickers 100 T 40 22 506 2 119 9 27 56 1 5 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
166
7
2607
 
10916
 
79
 
100
 
339
 
53
 
386
 
28
 
( Items: 1 - 10 from 24 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
hovädzina, filet (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 116 486 19 4 0 75 0 Pridať
parmezán Mliečny výrobok F 0 0 375 1 570 36 26 0 0 30 0 Pridať
želatína Uhľovodík - škrob T 0 0 338 1 415 84 0 0 14 0 Pridať
šunka zo stehna, bravčová (mäso, bravčové) Živočíšna bielkovina T 0 0 274 1 147 17 23 0 59 0 Pridať
jeleň (mäso, divina) Živočíšna bielkovina T 0 0 112 469 21 3 0 75 0 Pridať
haring Matjes (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 267 1 118 16 23 0 54 0 Pridať
kura, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 99 415 23 1 0 75 0 Pridať
morka, prsia (mäso, hydina) Živočíšna bielkovina T 0 0 105 440 24 1 0 74 0 Pridať
halibut (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 101 423 20 2 0 76 0 Pridať
sardínky (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 124 519 19 5 0 74 0 Pridať
( Items: 461 - 470 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency