Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
krekery 100 T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Odobrať
brusnice 100 N 45 3 35 147 0 1 6 3 90 1 Odobrať
šalát zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
šalát hlávkový, zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
fazuľa, konzerva 100 T 40 2 22 92 1 0 4 1 93 0 Odobrať
fazuľky mungo 100 N 25 10 273 1 143 23 1 41 0 3 Odobrať
tvaroh, nízkotučný 100 F 20 1 68 285 12 0 4 0 0 Odobrať
čokoláda mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 5 Odobrať
fazuľa, biela 100 N 35 14 263 1 101 21 2 40 0 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
125
8
2212
 
9263
 
105
 
94
 
232
 
22
 
377
 
19
 
( Items: 1 - 10 from 15 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
bulgur Obilnina T 51 35 325 1 361 9 1 69 10 6 Pridať
špagety celozrnné, al dente Obilnina T 40 28 342 1 432 12 2 69 8 6 Pridať
proso Obilnina N 71 49 354 1 482 11 4 69 4 13 6 Pridať
krupica, pšeničná, hrubá Obilnina N 45 31 324 1 357 12 1 69 5 6 Pridať
múka, pšeničná Obilnina N 70 47 331 1 386 12 2 67 5 15 6 Pridať
kukuričné čipsy Obilnina T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Pridať
muesli, bez cukru Obilnina N 50 34 394 1 650 9 10 67 6 10 6 Pridať
kukuričná múka Obilnina T 69 46 329 1 378 9 3 67 9 12 6 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Pridať
hrozienka, sultaniny Ovocie S 56 37 298 1 248 2 1 66 5 19 6 Pridať
( Items: 71 - 80 from 533 )
1 6 7 8 9 10 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency