Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
sézamové pyré, Tahin 100 N 40 2 625 2 617 25 57 4 10 0 Odobrať
syr, čerstvý 100 F 0 0 345 1 445 9 33 3 0 85 0 Odobrať
ryžové otruby 100 T 15 8 350 1 466 15 20 50 4 Odobrať
pizza, so syrom 100 T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Odobrať
hrach, sušený 100 S 30 14 325 1 361 18 6 48 12 10 4 Odobrať
teľacina, prsia 100 T 0 0 131 549 19 6 0 74 0 Odobrať
horčica, ostrá 100 35 2 102 427 6 6 5 0 78 0 Odobrať
špenát, smotanový 100 T 0 72 302 3 3 6 0 Odobrať
horčica, sladká 100 55 17 173 724 6 2 31 0 3 Odobrať
jačmenné zrno 100 N 25 18 340 1 424 11 2 72 0 12 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
75
3
2713
 
11362
 
123
 
147
 
244
 
22
 
258
 
20
 
( Items: 1 - 10 from 25 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
suchár Obilnina T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Pridať
pivné kvasinky Kvasnice S 35 13 229 959 48 4 38 0 8 3 Pridať
cestoviny Tortellini Obilnina T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Pridať
rybie prsty (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 54 11 170 712 13 4 20 2 Pridať
hovädzina, filet (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 116 486 19 4 0 75 0 Pridať
cestoviny, Fettucine Obilnina T 32 4 122 511 7 4 14 0 1 Pridať
cestovny Gnocchi Obilnina T 70 20 168 704 4 5 28 0 2 Pridať
chleba toastovací, bez cukru Pečivo T 45 22 260 1 089 7 5 48 4 36 4 Pridať
muesli celozrnné, bez cukru Pokrm T 40 26 342 1 432 10 5 65 10 5 Pridať
krupica, biela Obilnina N 60 7 107 448 4 5 12 1 78 1 Pridať
( Items: 361 - 370 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency