Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoládové muesli 100 T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Odobrať
čokoláda, mliečna 100 T 70 39 526 2 203 8 30 56 0 1 5 Odobrať
žemľa, ražná 100 T 73 33 215 900 7 0 45 6 4 Odobrať
žemle, sladké 100 T 61 27 279 1 168 9 7 44 4 Odobrať
donut 100 T 76 30 389 1 629 7 23 39 0 0 3 Odobrať
bagel 100 T 91 18 179 750 10 7 20 0 2 Odobrať
zemiaky, varené v šupke 100 T 65 10 70 293 2 0 15 2 78 1 Odobrať
grepová šťava 100 N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Odobrať
žihlava 100 N 0 24 101 0 0 6 1 Odobrať
mlieko, plnotučné 100 T 30 1 64 268 3 4 5 0 88 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
206
11
2222
 
9306
 
55
 
87
 
301
 
17
 
256
 
25
 
( Items: 1 - 10 from 19 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
šošovica zelená Strukovina N 28 0 Pridať
sorbet, s cukrom Sladkosť N 65 21 140 586 0 32 0 3 Pridať
sorbet, bez cukru Sladkosť N 40 0 Pridať
soletky Pokrm T 0 0 389 1 629 11 5 75 0 8 6 Pridať
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
sójové klíčky Strukovina N 30 1 49 205 5 1 5 1 70 0 Pridať
sójové cestoviny Strukovina T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Pridať
sójové bôby, konzerva Konzerva 14 1 131 549 11 6 8 0 1 Pridať
sójové bôby Strukovina N 15 1 323 1 353 34 18 6 22 7 1 Pridať
sójová múka Strukovina S 25 1 347 1 453 37 21 3 19 9 0 Pridať
( Items: 101 - 110 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency