Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zemiakový škrob 100 95 79 336 1 407 1 0 83 0 16 7 Odobrať
špageti Capellini 100 T 45 32 348 1 457 11 2 72 6 Odobrať
želé, ovocné 100 T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Odobrať
twix 100 T 43 28 492 2 060 5 24 64 2 5 Odobrať
krúpy 100 N 36 22 302 1 265 10 1 62 11 12 5 Odobrať
chleba celozrnný, jemný 100 T 70 31 230 963 9 2 45 0 4 Odobrať
tamarindo 100 N 65 24 207 867 2 0 38 3 Odobrať
pizza, Margerita 100 T 60 18 216 905 9 7 30 0 3 Odobrať
tacos 100 T 68 17 208 871 9 8 25 0 2 Odobrať
zemiaky sladké 100 N 52 13 108 452 2 1 24 3 69 2 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
321
13
2736
 
11457
 
57
 
44
 
514
 
15
 
97
 
43
 
( Items: 1 - 10 from 25 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
želé, ovocné Uhľovodík - škrob T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
marmeláda, s cukrom Ovocie T 65 46 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
múka, hladká Obilnina S 85 60 335 1 403 11 1 71 4 14 6 Pridať
marmeláda, s cukrom Sladkosť T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Pridať
cestoviny Obilnina T 60 43 346 1 449 12 2 71 0 6 Pridať
pohánka Obilnina N 55 39 341 1 428 10 2 71 4 13 6 Pridať
špageti Capellini Obilnina T 45 32 348 1 457 11 2 72 6 Pridať
jačmenné zrno Obilnina N 25 18 340 1 424 11 2 72 0 12 6 Pridať
ryža, divoká Obilnina N 35 25 352 1 474 14 1 73 0 6 Pridať
suchár Obilnina T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Pridať
( Items: 471 - 480 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency