Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kapor (mäso, ryba) 100 T 0 0 115 482 18 5 0 76 0 Odobrať
teľacina, rezeň 100 T 0 99 415 21 2 0 76 0 Odobrať
saláma, poľovnícka 100 T 0 345 1 445 12 33 0 53 0 Odobrať
špenát 100 N 15 0 15 63 3 0 1 3 93 0 Odobrať
mrkva, surová 100 N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Odobrať
arašídové maslo, bez cukru 100 N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Odobrať
fazuľe, sušené 100 S 30 8 208 871 20 2 26 25 6 2 Odobrať
marmeláda, bez cukru 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
cashew 14 100 N 15 5 569 2 383 17 42 31 3 4 3 Odobrať
amarant ryžové vafle 100 T 70 53 258 1 080 15 2 75 0 6 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
80
7
2357
 
9871
 
133
 
134
 
185
 
35
 
465
 
15
 
( Items: 1 - 10 from 12 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kel zelený Zelenina N 15 0 33 138 4 1 1 4 88 0 Pridať
sójové mlieko Strukovina 30 0 34 142 3 2 1 1 0 Pridať
repa, varená Zelenina T 70 5 35 147 1 0 7 3 87 1 Pridať
fazuľa, hnedá Strukovina N 34 2 35 147 2 0 6 3 90 1 Pridať
palmové srdce Ovocie N 20 1 35 147 2 0 5 0 Pridať
brusnice Ovocie N 45 3 35 147 0 1 6 3 90 1 Pridať
kel ružičkový Zelenina T 15 0 36 151 5 0 3 4 85 0 Pridať
grepová šťava Ovocie N 49 4 36 151 1 0 7 0 90 1 Pridať
feferónka Zelenina N 15 1 37 155 2 1 7 0 1 Pridať
čučoriedky, čerstvé Ovocie N 25 2 37 155 1 1 6 5 84 1 Pridať
( Items: 81 - 90 from 533 )
1 7 8 9 10 11 54

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency