Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
melón žltý 100 N 65 8 54 226 1 0 12 1 85 1 Odobrať
chleba z otrub 100 T 49 10 273 1 143 21 16 20 15 2 Odobrať
mandľové mlieko 100 N 30 2 45 188 1 2 5 0 Odobrať
kokosové mlieko 100 N 40 0 166 695 0 17 0 0 94 0 Odobrať
liči, lychee 100 N 50 9 75 314 1 0 17 2 80 1 Odobrať
mandle 100 N 15 1 577 2 416 19 54 4 15 5 0 Odobrať
paradajky 100 N 15 0 17 71 1 0 3 1 94 0 Odobrať
quinoa 100 N 35 21 343 1 436 14 5 61 4 13 5 Odobrať
sushi 100 N 55 14 135 565 6 1 25 0 2 Odobrať
pasternak 100 N 85 3 22 92 1 0 3 4 89 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
67
1
1707
 
7146
 
65
 
96
 
150
 
42
 
460
 
13
 
( Items: 1 - 10 from 67 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
marmeláda, s cukrom Sladkosť T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Pridať
marmeláda, s ovocným cukrom Sladkosť T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Pridať
maslo Mliečny výrobok N 0 0 754 3 157 1 83 1 0 15 0 Pridať
mäso hovädzie, fašírka (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 216 905 23 14 0 61 0 Pridať
med Sladkosť N 80 60 306 1 281 0 0 75 6 Pridať
melasa sirup Sirup T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Pridať
melón Ovocie N 72 6 38 159 1 0 8 0 90 1 Pridať
melón Ovocie N 60 3 25 105 1 0 5 1 94 0 Pridať
melón žltý Ovocie N 60 7 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
melón žltý Ovocie N 65 8 54 226 1 0 12 1 85 1 Pridať
( Items: 261 - 270 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency