Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zemiakové pyré, v prášku 100 90 73 84 352 2 3 82 7 Odobrať
kukuričná múka 100 T 69 46 329 1 378 9 3 67 9 12 6 Odobrať
ďatle, sušené 100 S 70 46 277 1 160 2 1 65 9 22 5 Odobrať
cestoviny, slíže, z hladkej múky 100 T 70 21 150 628 5 1 30 0 3 Odobrať
torta šľahačková 100 0 365 1 528 5 25 30 0 40 3 Odobrať
falafel z fazuľe 100 T 40 11 355 1 487 9 24 27 2 Odobrať
jarná rolka 100 T 0 150 628 8 1 25 2 Odobrať
rybie prsty (mäso, ryba) 100 T 54 11 170 712 13 4 20 2 Odobrať
hruška, konzerva 100 T 63 12 76 318 0 0 18 2 80 2 Odobrať
broskyňa, s cuktrom, konzerva 100 55 9 69 289 0 0 17 1 82 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
229
10
2025
 
8480
 
54
 
61
 
381
 
21
 
236
 
32
 
( Items: 1 - 10 from 23 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
zeleninový karbonátok Pokrm T 0 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Pridať
torta ovocná Sladkosť 65 18 202 846 3 9 27 2 58 2 Pridať
preclík Pečivo T 85 39 226 946 7 2 45 2 42 4 Pridať
banán na varenie, surový Ovocie N 45 13 123 515 1 0 28 2 67 2 Pridať
klíčky Semiačka N 15 1 28 117 1 0 5 2 91 0 Pridať
banán Ovocie N 60 13 94 394 1 0 21 2 74 2 Pridať
cibuľa Zelenina N 15 1 28 117 1 0 5 2 88 0 Pridať
mango Ovocie N 56 7 59 247 1 1 13 2 83 1 Pridať
žerucha, záhradná Zelenina N 10 0 39 163 4 1 2 2 87 0 Pridať
slivka Ovocie N 37 4 49 205 1 0 10 2 83 1 Pridať
( Items: 181 - 190 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency