Horúca novinka Hurom H70- uvádzacia cena - 10 % !

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
škrob, modifikovaný 100 N 100 86 351 1 470 0 0 86 1 13 7 Odobrať
tyčinka Mars 100 T 68 47 451 1 889 4 18 70 1 6 Odobrať
šošovica, zelená 100 T 25 13 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
cestoviny, slíže, z hladkej múky 100 T 70 21 150 628 5 1 30 0 3 Odobrať
zmrzlina, ovocná 100 N 35 10 130 544 1 1 28 1 72 2 Odobrať
hrášok, pyré 100 T 45 4 54 226 3 0 10 1 Odobrať
černica 100 N 25 2 44 184 1 1 6 3 85 1 Odobrať
čučoriedky, čerstvé 100 N 25 2 37 155 1 1 6 5 84 1 Odobrať
uhorky, kyslé 100 F 15 1 27 113 2 0 5 0 94 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
900 g
 
185
21
1559
 
6528
 
41
 
23
 
292
 
22
 
359
 
24
 
( Items: 1 - 9 from 9 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kukuričné čipsy Obilnina T 75 50 493 2 064 7 22 67 0 6 Pridať
ryža, predvarená Obilnina T 65 51 344 1 441 7 1 78 1 12 7 Pridať
suchár Obilnina T 70 51 368 1 541 10 4 73 4 9 6 Pridať
kukuričná kaša Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
kukuričná krupica, polenta Obilnina T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Pridať
gaštanová múčka N 65 52 390 1 633 8 4 80 0 7 Pridať
amarant ryžové vafle Obilnina T 70 53 258 1 080 15 2 75 0 6 Pridať
krekery Obilnina T 73 55 376 1 575 10 3 75 5 4 6 Pridať
cestoviny ryžové, čínske Obilnina T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
želé, ovocné Uhľovodík - škrob T 80 57 289 1 210 0 0 71 6 Pridať
( Items: 501 - 510 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency