Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
špageti, krátko varené 100 T 40 30 362 1 516 13 1 75 0 10 6 Odobrať
kukuričná kaša 100 T 70 51 339 1 420 9 1 74 0 11 6 Odobrať
špalda 100 N 65 46 335 1 403 11 1 70 0 6 Odobrať
hrozienka 100 S 64 41 276 1 156 2 1 64 6 24 5 Odobrať
Nutella® 100 55 30 514 2 152 7 31 54 0 1 5 Odobrať
šošovica, žltá 100 T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
slivka, sušená 100 S 40 19 222 930 2 1 47 5 24 4 Odobrať
cestoviny Tortellini 100 T 60 28 272 1 139 11 4 47 0 4 Odobrať
rážový chleba (30% ráž) 100 T 65 28 211 884 6 1 44 6 42 4 Odobrať
hráškoá polievka, konzerva 100 T 66 25 316 1 323 20 9 38 3 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
314
10
3162
 
13242
 
105
 
51
 
565
 
27
 
123
 
47
 
( Items: 1 - 10 from 32 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
džús, ovocný s cukrom Ovocie T 90 5 26 109 0 0 6 1 Pridať
physalis Ovocie N 15 1 32 134 1 1 6 2 1 Pridať
ovsené mlieko 30 2 45 188 1 2 6 1 1 Pridať
ocot Ovocie F 5 0 18 75 0 0 6 1 0 Pridať
špenát, smotanový Pokrm T 0 0 72 302 3 3 6 0 Pridať
jahoda Ovocie N 28 2 32 134 1 0 6 2 90 0 Pridať
horčica, ostrá 35 2 102 427 6 6 5 0 78 0 Pridať
melón Ovocie N 60 3 25 105 1 0 5 1 94 0 Pridať
fazuľa, zelená Strukovina N 30 2 32 134 2 0 5 2 90 0 Pridať
mrkva, surové Zelenina N 30 2 28 117 1 0 5 3 86 0 Pridať
( Items: 341 - 350 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency