Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
chlieb arabský, nekysnuté cesto 100 T 40 32 361 1 512 12 2 80 4 7 Odobrať
ryža nelúpaná 100 T 54 40 343 1 436 7 2 73 2 13 6 Odobrať
jačmenné zrno 100 N 25 18 340 1 424 11 2 72 0 12 6 Odobrať
marmeláda, s cukrom 100 T 65 46 289 1 210 0 0 71 0 6 Odobrať
melasa sirup 100 T 70 49 288 1 206 2 0 70 6 Odobrať
krupica, pšeničná 100 N 60 41 335 1 403 12 1 69 6 Odobrať
obilné vločky, bez cukru 100 T 40 25 366 1 533 13 7 63 6 5 Odobrať
popcorn, sladký 100 T 85 47 409 1 713 8 18 55 8 5 Odobrať
figa, sušená 100 S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Odobrať
sójové cestoviny 100 T 30 16 325 1 361 16 5 53 12 11 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
336
7
3303
 
13832
 
84
 
39
 
660
 
45
 
64
 
55
 
( Items: 1 - 10 from 45 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
Camembert, 30% Mliečny výrobok F 0 0 206 863 22 13 0 0 59 0 Pridať
čokoládový prášok, s cukrom Sladkosť T 60 10 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Pridať
kakaový prášok, bez cukru N 20 3 272 1 139 24 12 17 0 5 1 Pridať
makrela (mäso, ryba) Živočíšna bielkovina T 0 0 180 754 19 12 0 68 0 Pridať
vajíčka Živočíšna bielkovina N 0 0 158 662 13 12 1 1 74 0 Pridať
tvaroh, 40% Mliečny výrobok F 30 1 670 2 806 11 11 3 0 74 0 Pridať
pizza, so syrom Pokrm T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Pridať
zmrzlina, s ovocným cukrom Sladkosť T 35 1 209 875 26 11 2 0 0 Pridať
hovädzina, pečená (mäso, hovädzie) Živočíšna bielkovina T 0 0 174 729 21 10 0 68 0 Pridať
zmrzlina Sladkosť T 65 10 160 670 3 10 15 0 72 1 Pridať
( Items: 111 - 120 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency