Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
klobása biela, bavorská 100 0 287 1 202 11 27 0 60 0 Odobrať
bravčové (mäso, bravčové) 100 T 0 0 111 465 21 3 0 75 0 Odobrať
teľacina, rezeň 100 T 0 99 415 21 2 0 76 0 Odobrať
kokosové mlieko 100 N 40 0 166 695 0 17 0 0 94 0 Odobrať
kel, čínsky 100 N 10 0 11 46 1 0 1 1 95 0 Odobrať
uhorka 100 N 15 0 12 50 1 0 2 1 96 0 Odobrať
reďkovka 100 N 30 1 14 59 1 0 2 2 94 0 Odobrať
oriešok para 100 N 15 0 668 2 797 14 67 2 7 6 0 Odobrať
jablkové víno 100 F 40 1 47 197 0 0 3 1 0 Odobrať
paradajkový džús 100 N 35 1 17 71 1 0 3 0 94 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
3
0
1432
 
5997
 
71
 
117
 
13
 
11
 
691
 
1
 
( Items: 1 - 10 from 28 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cukor (sacharóza) Cukor T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
voda N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Pridať
limonáda Sladený nápoj T 95 11 49 205 0 0 12 1 93 1 Pridať
minerálka N 0 0 0 0 0 0 0 0 100 0 Pridať
ryžové cestoviny Obilnina T 90 77 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
cukor mliečny Cukor N 40 40 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
sirup glukózový Sirup T 100 79 322 1 348 0 0 79 7 Pridať
cestoviny ryžové, čínske Obilnina T 65 55 370 1 549 7 0 85 0 7 Pridať
kola Sladený nápoj T 90 10 57 239 3 0 11 0 82 1 Pridať
nektarinky Ovocie N 35 4 53 222 1 0 12 2 80 1 Pridať
( Items: 491 - 500 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency