Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
kreveta 100 T 0 87 364 19 1 0 78 0 Odobrať
marhuľa, sušená 100 S 30 20 292 1 223 5 1 67 0 21 6 Odobrať
marmeláda, bez cukru 100 T 30 9 109 456 0 0 29 0 69 2 Odobrať
oriešky píniové 100 N 15 3 674 2 822 13 60 21 1 3 2 Odobrať
šalát hlávkový, zelený 100 N 15 0 12 50 1 0 1 2 95 0 Odobrať
šípka 100 N 0 92 385 4 19 6 70 2 Odobrať
ráž 100 N 35 21 293 1 227 9 2 61 13 14 5 Odobrať
púpava 100 N 10 1 45 188 3 1 7 2 86 1 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
54
1
1604
 
6715
 
53
 
65
 
205
 
24
 
436
 
17
 
( Items: 41 - 48 from 48 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
Xylit Cukor S 8 8 238 990 0 0 99 0 0 5 Pridať
ryžový chleba Pečivo T 70 33 239 1 001 8 2 48 4 Pridať
muesli, s cukrom Obilnina T 65 27 240 1 005 13 2 42 0 3 4 Pridať
marhuľa, sušená Ovocie S 30 14 240 1 005 5 1 48 9 26 4 Pridať
pečivo biele, bez gluténu Obilnina T 90 49 243 1 018 1 2 55 2 40 5 Pridať
figa, sušená Ovocie S 40 22 247 1 034 4 1 54 13 28 5 Pridať
pečivo pečené s droždím Obilnina T 72 28 249 1 043 9 7 39 3 42 3 Pridať
pizza, so syrom Pokrm T 60 15 250 1 047 12 11 25 2 Pridať
otruby pšeničné N 59 9 250 1 047 28 10 32 15 15 3 Pridať
chleba pšeničný Pečivo T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Pridať
( Items: 301 - 310 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency