Zľava 10 % na odšťavovač Omega 8827 od Anthony Williamsa s kódom "OMEGA10" Nenechávajte nákupy na poslednú chvíľu! "Teraz je ten správny čas"

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
fazuľa zelená 100 N 35 1 21 88 2 0 3 0 0 Odobrať
špagety celozrnné, pšeničné 100 T 50 32 343 1 436 15 3 64 8 10 5 Odobrať
syr, edamský 45% 100 F 0 0 354 1 482 25 28 0 0 39 0 Odobrať
melón 100 N 72 6 38 159 1 0 8 0 90 1 Odobrať
cukor ovocný (fruktóza) 100 N 22 22 400 1 675 0 0 100 0 8 Odobrať
banán na varenie, surový 100 N 45 13 123 515 1 0 28 2 67 2 Odobrať
mozarella 100 F 0 0 225 942 20 16 1 0 60 0 Odobrať
syr, edamský 30% 100 F 0 0 251 1 051 26 16 0 0 49 0 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
800 g
 
74
2
1755
 
7348
 
89
 
64
 
205
 
10
 
315
 
17
 
( Items: 41 - 48 from 48 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
arašídový olej Olej N 0 0 895 3 748 0 99 0 0 0 0 Pridať
zeleninový bujón Pokrm T 0 0 4 17 0 0 1 0 0 Pridať
zeleninový karbonátok Pokrm T 0 0 132 553 5 7 12 2 73 1 Pridať
žihlava Zelenina N 0 0 24 101 0 0 6 1 Pridať
zeleninová omáčka Pokrm T 0 0 67 281 3 3 8 1 Pridať
kreveta Živočíšna bielkovina T 0 0 87 364 19 1 0 78 0 Pridať
jarná rolka Pokrm T 0 0 150 628 8 1 25 2 Pridať
párky, frankfurtské Živočíšna bielkovina T 0 0 272 1 139 13 24 0 58 0 Pridať
zeleninová polievka Pokrm T 0 0 72 302 10 3 2 1 82 0 Pridať
bylinky, koreniny (korenie, petržlen, bazalka, o Zelenina N 5 0 Pridať
( Items: 1 - 10 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency