Odštartujte odšťavovaciu sezónu s novým štýlovým Hurom H70-FT EASY PRESS!

Glyx

Kalkulačka

Názov Množstvo Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
čokoláda, horká > 85% 100 T 20 11 507 2 123 5 30 54 0 1 5 Odobrať
šošovica zelená 100 N 28 0 Odobrať
falafel z cíceru 100 T 35 9 355 1 487 9 24 27 0 2 Odobrať
čerešne 100 N 25 3 63 264 1 0 13 1 82 1 Odobrať
chleba pšeničný 100 T 70 28 250 1 047 9 6 40 3 Odobrať
pomaranč 100 N 45 4 42 176 1 0 8 2 86 1 Odobrať
čokoládové muesli 100 T 70 45 440 1 843 9 16 65 9 5 Odobrať
arašídové maslo, bez cukru 100 N 25 5 611 2 559 26 48 19 0 2 2 Odobrať
ríbezľe, čierne 100 N 15 1 39 163 1 0 6 7 81 1 Odobrať
šošovica, žltá 100 T 30 16 315 1 319 24 1 52 11 12 4 Odobrať
Celkovo
Priemer GL (na 100g)
1000 g
 
122
2
2622
 
10981
 
84
 
126
 
284
 
29
 
263
 
24
 
( Items: 51 - 60 from 60 )

Glykemický index potravín

Názov Typ Stav GI GL kcal kJ Bielk. Tuk Uhľo. Vlák. Voda BE Action
cukor trstinový Cukor T 70 70 400 1 675 0 0 100 0 8 Pridať
ďatle, čerstvé Ovocie N 40 15 142 595 2 1 37 1 55 3 Pridať
ďatle, sušené Ovocie S 70 46 277 1 160 2 1 65 9 22 5 Pridať
donut Pečivo T 76 30 389 1 629 7 23 39 0 0 3 Pridať
droždie Kvasnice F 35 9 83 348 17 1 26 7 2 Pridať
džem Ovocie T 60 40 266 1 114 1 0 66 3 29 6 Pridať
džús, ovocný s cukrom Ovocie T 90 5 26 109 0 0 6 1 Pridať
egreše Ovocie N 25 2 44 184 1 0 9 3 86 1 Pridať
energetická tyčinka, bez cukru Obilnina N 50 24 443 1 855 18 21 47 2 4 Pridať
falafel z cíceru Strukovina T 35 9 355 1 487 9 24 27 0 2 Pridať
( Items: 101 - 110 from 533 )

Odmerajte si, ako rýchlo sa vstrebáva cukor z potravín, ktoré jedávate, do krvného obehu.

Čím je glykemický index vyšší, tým rýchlejšie sa cukry dostávajú do krvi a tým vyššie je riziko obezity a cukrovky. Okrem glykemického indexu (GI) je však potrebné sledovať aj takzvanú glykemickú nálož (GL) potravín. Tento podá komplexnú informáciu o tom, či je potravina vhodná alebo nie, pretože okrem typu cukrov v potravine berie do úvahy aj ich množstvo.

Glykemická nálož (GL =glycemic load) je energia v potravine a vypočíta sa nasledovne:

Potravina GI   uhľoh. GL
cukor (sacharóza) 70 * 100 / 100 = 70,0
cukor hroznový (glukóza) 100 * 99 / 100 = 99,0
cukor ovocný (fruktóza) 22 * 100 / 100 = 22,0
pivo, ležiak 110 * 4 / 100 = 4,4
cukor (sacharóza) 65 * 45 / 100 = 29,3

Pre lepšie porozumie problematiky na tému „krvný cukor“ si, prosím, prečítajte nasledujúce články:

  1. Článok o glykemickom indexe: Tu sa dozviete, prečo je vhodné strážiť denný príjem cukrov, aby ste ostali zdraví a zbytočne vám nenarastala váha.
  2. Článok o cukrovke: Tu sa dozviete, aké riziko podstupujete, keď prijímate denne príliš veľa cukrov. Dozviete sa, prečo je nutné zaradiť do denného stravovania surovú zeleninu a ovocie.

Po prečítaní článkov už viete, že najzdravšie pre bežného človeka je prijímať potraviny s nízkou glykemickou náložou. Na tejto stránke si môžete glykemickú nálož svojich potravín odmerať. Vyhľadajte v tabuľke potraviny (podľa abecedy), zadajte množstvo, v akom ste ho skonzumovali a stlačte „enter“. Tabuľka zobrazí nasledujúce parametre v číslach:

  • Glyx - glykemický index, udáva rýchlosť vstrebávania cukrov do krvného obehu.
  • GL - glykemická nálož. Je to množstvo energie v potrave
  • kcal - kilokalórie v 100 g
  • kJ - kilojoule v 100 g
  • bielkoviny - podiel bielkovín v 100 g
  • tuky - podiel tukov v 100 g
  • uhľohydráty - podiel spracovateľných uhľohydrátov v 100 g
  • vláknina - podiel spracovateľnej vlákniny v 100 g
  • voda - podiel vody v 100 g
  • BE - chlebové jednotky na 100 g, 1 BE = 12 g spracovateľných uhľohydrátov

Sledujte hodnoty glykemickej nálože (GL). Čím je vyššie, tým rýchlejšie sa dvíha krvný cukor a tým vyššie riziko, že energiu nespálite, ale uložíte do tukových zásob, následne priberiete a rýchlo budete hladní. Ak skombinujete jedlo so surovou zeleninou, glykemická nálož automaticky klesá!

Úroveň Glykemický index Glykemická nálož (na 100g)
Nízka 0 - 55 0 - 10
Stredná 56 - 69 10 - 20
Vysoká 70 + 20 +

Výrobcovia

© 2013 - 2025 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency